Max Núñez Arquitectos

Home
Built
In-Progress
Projects
Publications
News

Max Núñez Arquitectos is an architecture office based in Santiago, Chile. To contact us please send an email to: contacto@mnaa.cl  
Av. Pedro de Valdivia 040, of. Z
Providencia, Santiago. CHILE
Ph. (+56 2) 23334302
Cel. (+56 9) 99697412
Max Núñez (1976) studied architecture at the Universidad Católica de Chile achieving his degree and a Master in Architecture in 2004. He did pre graduate studies at the Politecnico di Milano, Italy, during 1998-99. In 2010 he achieved a Master in Advanced Architectural Design from Columbia University, New York, where he received the Lowenfish Memorial Prize, and the William Ware Prize for Excellence in Design. He is currently a Studio Professor at the Pontificia Universidad Católica de Chile. His work has been published in different magazines and books, and has been included at architecture biennals in Chile and abroad. He has been invited to show his work at universities in Chile, USA, Argentina, Ecuador and Spain.
MAD
La Reina, Santiago. CHILE
[more...]
Tucson
April, 2013
[more...]
Ochoalcubo
Los Vilos, V Region. CHILE
[more...]
 
Chalet C7
Portillo, CHILE
[more...]
La Baronia
Quinteros, V Region, CHILE
[more...]
Punta Chilen
Island of Chiloé, CHILE
[more...]
 
 
Built
La Baronia
Quinteros, V Region, CHILE

Architects: Max Núñez – Nicolás del Rio
Collaborator: Gonzalo Leturia
Location: Quinteros, V Region, Chile
Finished: December 2009
Clients: Carlos Fuentes, Bernardita Cossio
Structural Engineer: Enzo Valladares
Building Contractor: Eduardo Torreblanca
Built Surface: 150 m²
Materials: Wood, zinc-alum cladding
Photographs: Erieta Attali, Sergio Pirrone



The corroding power of the salty breeze coming from the Pacific Ocean can wear out an unprotected structure in a short period of time. Here, the braking waves are not a romantic vision of nature but a very crude reality of the temporal condition of architecture.

The project offers a delay of that imminent decay by building a weathered protection of corten steel and an interior structure of bolted wood frames. The “idilic” open pavilion by the seaside is replaced by a much more hermetic construction.

A tight budget and a precise brief restrained the design to a rational and flexible organization of the program in two levels and to the tectonic expression of a simple wood structure. The articulation of this structure is different in both levels, creating distinct relations with the view to the Pacific. If above in the common areas, the perimeter is defined by the repetition and variations of the wood envelope, on the level below, a deep horizontal window detached from the structure characterizes the bedrooms. These variations create different corners and views, defining a distance with the exterior, and stressing the condition of the house as a shelter by the seaside.
 
Max Núñez Arquitectos   |   Av. Pedro de Valdivia 040, of. Z   |   Santiago, Chile   |   F. (56) 9 9 969 7412