Projects
Camino a Farellones
Las Condes, Santiago, CHILE
Architects: Max Núñez – Bernardo Valdés
Location: Las Condes, Santiago, Chile
Finished: January 2006
Clients: Miguel Purcell
Structural Engineer: Rafael Gatica
Landscape Architect: Tere Moller
Lighting Designer: Interdesign
Built Surface: 230 m²
Materials: Concrete, steel
Photographs: James Silverman

The site is located in the valley of the Mapocho river, a few kilometers west from Santiago towards the Andes Mountains. It faces the valley of the Santuario de la Naturaleza to the north and has open views to mounts Pochoco, Paloma and Altar.

The project origins are some specific conditions of the site, its 15 degrees slope, the preexisting vegetation, the views, and the requirements of the client, a single man used to live in the mountains.

The topography is interrupted by a horizontal plane of 8mts x 36mts oriented in a south-north direction, perpendicular to the slope of the terrain. Over this artificial platform the more exposed parts of the program are arranged, under it, the most intimate.

The pavilion is a more or less empty space, which can be occupied in several ways; it contains cooking equipment, a comfortable table and furniture. It counts with some surfaces that accept collections of things, which are the natural extensions of the life style of its inhabitant. From here, the glance goes through the windows towards the mountain range, the depth of the valley, the pines, the immediate exteriors, that is to say, the sense of sight posses all the fields of vision in a concrete way.

The pavilion has a size that when the inhabitant is alone he can discover a sensation of deprived territory. The pavilion accepts the sun but it controls it by means of eaves and curtains. Two windows tracks, towards the north and the south, allow a fluid ventilation of the pavilion with the wind that raises from the valley. These tracks, the continuity of the surfaces of the ground, and the prolongation of eaves, accentuate the extension of the interior towards the outside.

The front terrace and pool open the landscape completely, overhanging towards the slope. The water reflects the light into the pavilion and allows refreshing during the high temperatures of the summer.

Under the platform, descending from the pavilion and around the void of the pool are organized in a continuous space: bed, bath, wardrobe, and library. This space, enclose by thick concrete walls, contrasts with the panoramic view of the crystal pavilion on top of it. Here the framing of the landscape is precise: a long window that allows to see the exit of the sun from the bed, a large window that penetrate visually through the valley towards the north, and walls without views towards the city to the west, handling in a more controlled way the distance between these more intimate spaces and the landscape.