Projects
Cerro Tacna
Maitencillo, V Region, CHILE
Architects: Nicolás del Rio – Max Núñez
Collaborator: Olivier Tayeb
Location: Maitencillo, V Region, Chile
Finished: December 2007
Structural Engineer: Enzo Valladares
Building Contractor: Eduardo Torreblanca
Built Surface: 122 m²
Materials: Pine wood
Photographs: Erieta Attali, Felipe Camus

This beach house is located on the Tacna Hill, an elevated plateau facing the Pacific Ocean, a few kilometres South from the town of Maitencillo.

The house becomes an extension of the beach where you can walk freely with sand on your feet. The house is an elevated platform, 3.8m above ground level, which holds the two independent volumes of living space and bedrooms, and a third underneath, for guest rooms. These volumes are freely placed on the platform, to leave part of it unoccupied, so that interiors can easily incorporate exteriors. Hence, the connection between these three volumes is always exterior, using the remaining part of the platform for these connections. The platform’s height and plan rotation grants the best views, towards the ocean and the Summer sunset. The terrace reassures its privacy with the kitchen-living room’s volume, which acts as a limit against the unwanted exposure towards the neighbours. The interior of the living room is widely incorporated into the terrace by the movement of three of its four 2.3 x 2.3m glass sliding windows, resulting in the duplication of its area. 



The structure is planned in order to leave as much space below the platform as possible. This allows the garden infrastructure to use the plot almost entirely, and leaves space for a future swimming pool. This is accomplished by the guest bedrooms box and a V shaped pillar structural axis, which provides the necessary seismic resistance while generating a defined structural expression.



The house is built with impregnated pinewood, as most of the neighbouring houses. The entire project, from its planning to finish, took 10 months.